Wat is een narratief?

Regelmatig zullen we het hebben over ‘narratieven’. Wat verstaan we daaronder? Je kunt op twee manieren naar narratieven kijken. Ten eerste kun je het zien als synoniem voor verhaal. Ten tweede kun je het zien als synoniem voor frame. Het verhaal en het frame zijn niet van elkaar te scheiden.

The Merriam-Webster dictionary kan een een opstapje zijn (het is handig om naar een Engels woordenboek te kijken omdat het woord ‘narratief’ in het Nederlands momenteel in beperkte betekenis wordt gebruikt). Overigens, dit woordenboek geeft meer dan twee definities voor narratief. Maar we kijken nu alleen naar de eerste twee.

Narratief is gewoon een ander woord voor verhaal

Narrative: (1) something that is narrated: story, account (Merriam-Webster)

Een narratief is een verhaal. Zo simpel is het. Overigens, hier op mijn blog bedoel ik met verhaal: dat wat mensen elkaar en anderen vertellen. Ik bedoel er ook mee: dat wat personages zichzelf en elkaar vertellen. Ik bedoel niet het literaire werk dat een schrijvers schrijft. Maar ik bedoel dan weer wel het verhaal dat de personages in het literaire werk aan zichzelf en elkaar vertellen.

Je kunt narratief ook zien als: frame

Je kunt narratief ook zien als frame.

Narrative: (1b) a way of presenting or understanding a situation or series of events that reflects and promotes a particular point of view or set of values. (Merriam-Webster)

Als je op die manier naar narratief kijkt, gaat het niet zozeer om de daadwerkelijke gebeurtenissen in het verhaal, maar meer op hoe het verhaal ergens naar kijkt, hoe het verhaal iets promoot: een inzicht of normen en waarden. Merriam-Webster noemt het niet letterlijk een frame, maar de definitie zit dicht tegen die van een frame aan.

Framen kan doelbewust gebeuren. Bijvoorbeeld, woordkeuze kan een politiek doel dienen en het werk zijn van spin doctors. Het maakt nogal uit of je iemand een verzetsheld of een terrorist noemt.

Spin-doctor: A person (such as a political aide) responsible for ensuring that others interpret an event from a particular point of view. (Merriam-Webster)

Maar framen kan ook onwillekeurig gebeuren. Er gebeurt iets, en we ervaren dat als goed. Of we hebben het gevoel dat het niet bij deze ene keer zal blijven. We framen gebeurtenissen. En sterker dan dat: gebeurtenissen ontstaan door te framen. Ons frame creëert gebeurtenissen.

Frame en verhaal werken op elkaar in

Wat we op dit blog onderzoeken, is de combinatie van de twee betekenissen van frame. Omdat mensen en personages iets vanuit een bepaald frame zien, vormen ze zich een verhaal, en ze vertellen dat verhaal aan zichzelf en anderen. Het werkt ook de andere kant uit: omdat mensen en personages zichzelf en anderen iets vertellen, ontwikkelen ze de neiging om het vanuit een bepaald frame te kijken.

Als schrijver en lezer kunnen we hier ons voordeel mee doen. We kunnen ons schrijven en lezen ermee verdiepen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Narratief

Door Ton Rozeman

Writer and teacher creative writing. Published three short story collections and a novel, and a book on writing short stories. Teaches in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *