Uiteindelijk kom je niet verder met wat je bij proza leert

In het begin leer je dat het bij proza gaat om zaken als ‘Show don’t tell’, ‘Schrijven is schrappen’, het uitwerken van een conflict, en zo nog het een en ander, er schiet je vast nog meer te binnen. En daar gaat het ook om, dat is allemaal belangrijk tot op zekere hoogte. Ik zeg niet dat het niet belangrijk is.

Maar uiteindelijk is het niet waar het om gaat. Uiteindelijk is het niet waar je verder mee kunt komen. Het brengt je tot een zeker punt, en niet verder dan dat.

Als je het allemaal in de vingers hebt, moet je het loslaten. Als je het allemaal beheerst, en je wilt je verhaal verdiepen, je wilt jezelf verdiepen, dan heeft het geen zin om nog meer te schrappen, dan wordt je tekst daar niet nog beter van. Het heeft uiteindelijk geen zin om nog minder te vertellen en nog meer te showen. Het gaat om iets anders.

Leefstijltips

Vergelijk het met gezondheid en leefstijltips. Ja, het is goed om iets te doen aan overgewicht, ja het is goed om af en toe van de bank af te komen en naar buiten te gaan, maar als je al die basis-dingen al doet, dan word je gezondheid niet beter van nog meer afvallen, het leidt tot ondergewicht. En het levert ook geen gezondheidswinst op als je topsport gaat bedrijven.

Het kan zijn dat een arts een keer een gesprek met iemand moet voeren om iets vervelends mee te delen, iets wat niet meer te verhelpen is met afvallen en meer bewegen. Dan gaat het om iets anders. Dan gaat het om grote ingrepen die specifiek voor die persoon gelden. Of om iets wat niet meer te genezen is. Het kan iemand dwingen om op een andere manier na te denken over leven en gezondheid, over de waarde ervan, de beperkingen ervan.

Voorbij alle vaardigheden

Bij proza zul je uiteindelijk moeten nadenken wat jij specifiek met proza aan het doen bent, wat jij specifiek nodig hebt, wat voor jou proza betekent, wat jouw persoonlijke beperkingen zijn, wat jij ermee te verhapstukken hebt. En dat gaat voorbij alle vaardigheden die je kunt leren of misschien al geleerd hebt.

Waar gaat het uiteindelijk voor jou om? Daar hoef je niet een pasklaar antwoord op te hebben. Wat proza voor jou betekent kun je onderzoeken door proza te lezen en te schrijven.

Dit is wat ik met mijn blog probeer te doen: te onderzoeken wat proza voor mij betekent, wat schrijven en lezen betekenen, hoe het zich verhoudt tot mijn leven. Misschien dat het soms lijkt of ik schrijftips geef, dat is het laaghangend fruit, dan reik ik niet hoog genoeg. Ik hoop vooral bezig te zijn met waar proza over gaat voorbij de gebruikelijke vooronderstellingen. Ik wil het graag hebben over waar we het bij proza meestal niet over hebben.

Praat je mee?

Vergelijkbare berichten