Schrijverscitaten over het individu versus de groep

We realiseren ons zelden dat onze meest persoonlijke gedachten en emoties niet de onze zijn. Want we denken in termen van talen en beelden die we niet hebben uitgevonden, maar die ons zijn gegeven door onze samenleving.

― Alan Watts

Geschiedenis is niet een enkelvoudig verhaal, maar duizenden alternatieve verhalen. Wanneer we ervoor kiezen om het ene te vertellen, kiezen we er ook voor om andere het zwijgen op te leggen.

— Yuval Noah Harari, Homo Deus: A History of Tomorrow

Mijn leven werd voor mij verteld door anderen. Hun stemmen waren krachtig, nadrukkelijk, absoluut. Het was nooit bij me opgekomen dat mijn stem zo sterk zou zijn als die van hen.

― Tara Westover, Educated

Ik spreek slechts één taal, en het is niet die van mezelf.

― Jacques Derrida, Monolingualism of the Other: or, The Prosthesis of Origin

Hoe groter de groep, hoe giftiger, des te meer van je schoonheid als individu je moet opgeven omwille van het groepsdenken. En als je je individuele schoonheid opschort, geef je ook veel van je menselijkheid op. In naam van een groep doe je dingen die je in je eentje nooit zou doen. Verwonden, pijn doen, vermoorden, drinken, horen er allemaal bij, omdat je je identiteit bent kwijtgeraakt, omdat je nu je loyaliteit te danken hebt aan dit ding dat groter is dan jij bent en dat jou beheerst.

― George Carlin, Last Words

Vergelijkbare berichten