Geen begin, geen midden, geen einde

Van een plant creëer je niet eerst de wortel om er vervolgens de steel aan te plakken en er dan een bloem op vast te maken. Je plant een zaadje, en dat laat je het werk doen.

Op dezelfde manier creëer je van een verhaal niet het begin en dan het midden en ten slotte het einde. Je werkt vanuit iets wat levensvatbaar is, en dat laat je groeien. Je laat het verhaal zichzelf ontwikkelen. Je laat het personage uit diens eigen narratief ontstaan. Je voegt er hooguit wat voedingsstoffen aan toe, die het personage kan gebruiken om zelf het verhaal te creëren.

Toch spreken we bij lessen creative writing vaak over het begin, midden en einde van een verhaal. En in het schrijven kan het er soms uitzien alsof je eerst het begin schept en daarna het midden en ten slotte het einde. Maar dat is slechts een beperkte manier om ernaar te kijken.

Schilders die een streek aanbrengen van links naar rechts, zijn niet zozeer bezig om eerst de linkerkant te creëren en daarna de rechterkant. En als ze een streek aanbrengen van onder naar boven, dan creëren ze ook niet eerst de onderkant en daarna de bovenkant. Ze werken vanuit het beeld zelf, ze laten het beeld uit het beeld ontstaan.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Begin, Einde

Door Ton Rozeman

Writer and teacher creative writing. Published three short story collections and a novel, and a book on writing short stories. Teaches in Amsterdam.