Over

Schrijven vanuit je personage

Narrative head is een blog met schrijftips en inzichten, maar niet die schrijftips die je overal vindt.

Wat Narrative Head anders maakt, is dat het je laat kijken naar de verhalen die personages vertellen en naar de manier waarop ze zichzelf en elkaar framen. Als schrijver kun je daar handig gebruik van maken.

Technieken om vanuit je personage te schrijven

In het blog lees je over verschillende technieken om te schrijven vanuit je personage. Als personages vanuit hun eigen frame een verhaal creëren, wat zijn dan de gevolgen voor het conflict? Of voor de plot? Of voor de personages zelf? En voor jouw schrijfproces?

In deze checklist kun je zien waarop je kunt letten.

Voorbeelden uit de literatuur

Om te laten zien hoe personages hun verhaal creëren, bespreek ik voorbeelden uit de wereldliteratuur. Met het oog van de schrijver kijken we naar Gregor Samsa’s frame in De gedaanteverwisseling (Franz Kafka, novelle), naar het frame van Laura in De navolging van de roos (Clarice Lispector, kort verhaal), en naar Humbert Humbert’s frame in Lolita (Vladimir Nabokov, roman). Overigens, de links in deze alinea leiden je naar artikelen over deze werken.

Regelmatig een nieuw artikel

Op Narrative Head lees je regelmatig een nieuw artikel. In de loop der jaren heb ik tijdens het schrijven en coachen veel aantekeningen gemaakt over hoe personages in hun zelfgecreëerde verhaal leven, en die aantekeningen werk ik op dit blog uit. Uiteindelijk komt er een boek. Als bezoeker zie je het blog en het boek groeien. Met je feedback kun je me verder helpen.

Ontvang updates

Ontvang je graag wekelijks of maandelijks een berichtje over nieuwe blogposts? Je kunt je hier aanmelden voor updates. (Je kunt je bij elk bericht met één klik afmelden.)

Je zult op Narrative Head steeds meer artikelen vinden.

Hoi, welkom, ik ben Ton Rozeman. Sinds zo’n twintig jaar schrijf ik verhalen en coach ik schrijvers. Ik werk vanuit de belevingswereld van het personage.

Ik publiceerde een paar verhalenbundels en een roman. Ik geef les bij de Schrijversvakschool en ArtEZ. Mijn handboek Korte verhalen schrijven is in te zien bij Amazon.