Over

Welkom, ik ben Ton Rozeman. Sinds zo’n twintig jaar publiceer ik verhalen en coach ik schrijvers bij o.a. de Schrijversvakschool en ArtEZ. Ik werk vanuit de belevingswereld van het personage.

Ik schreef enkele verhalenbundels en een roman. Momenteel schrijf ik aan een nieuwe bundel. Mijn handboek Korte verhalen schrijven kun je inzien bij Amazon. Wil je contact met me opnemen? Dat kan hier.

Schrijven vanuit je personage

Narrative Head geeft je inzichten om het schrijven te verdiepen, maar niet met van die schrijftips die je overal al krijgt.

Wat Narrative Head anders maakt, is dat het je laat kijken naar de verhalen die personages vertellen en naar de manier waarop ze zichzelf en elkaar framen. Als schrijver kun je daar handig gebruik van maken.

Technieken om vanuit je personage te schrijven

In het blog lees je over verschillende technieken om te schrijven vanuit je personage.

Als personages vanuit hun eigen frame een verhaal creëren, wat zijn dan de gevolgen voor het conflict? Of voor de plot? Of voor de personages zelf? En voor jouw schrijfproces?

In deze checklist zie je waarop je kunt letten.

Voorbeelden van Franz Kafka en Sally Rooney

Om te laten zien hoe personages hun verhaal creëren, bespreek ik voorbeelden uit de literatuur. Met het oog van de schrijver kijken we naar Gregor Samsa’s frame in De gedaanteverwisseling (Franz Kafka, novelle). Met dat schrijversoog kijken we ook naar het frame van Connell Waldron in Normale mensen (Sally Rooney, roman). In die roman krijgen we trouwens eveneens het perspectief van Marianne Sheridan gepresenteerd, waardoor we kunnen ervaren wat een verschil in perspectief kan uitmaken. (Via de links in deze alinea klik je naar blogposts over deze boeken.)

Regelmatig een nieuwe blogpost

Op Narrative Head lees je regelmatig een nieuwe blogpost. In de loop der jaren heb ik tijdens het schrijven, lezen en coachen veel aantekeningen gemaakt over hoe personages in hun zelfgecreëerde verhaal leven, en die aantekeningen werk ik op dit blog uit. Uiteindelijk vormen al de blogposts bij elkaar een boek. Als bezoeker zie je het blog en het boek groeien.

Heb je feedback op dit blog? Laat het me weten. Door me een berichtje te sturen kun je me verder helpen.

Ontvang updates

Ontvang je graag af en toe een berichtje over nieuwe blogposts? Je kunt je hier aanmelden voor updates. (Je kunt je bij elk bericht met één klik afmelden.)

Je zult op Narrative Head steeds meer nieuwe inzichten vinden.