De betekenis die Connell Waldron en Marianne Sheridan geven aan seks en relaties
In Normale mensen van Sally Rooney draaien Connell en Marianne om elkaar heen. Wat willen ze nou echt van elkaar? Ze hebben een verschillende achtergrond, en van daaruit kijken ze verschillend tegen een eventuele relatie aan. Dat zie je dat terug in de taal:
- Wanneer kiezen ze ervoor om wat ze samen hebben te betitelen als relatie?
- En welke betekenis heeft dat woord voor ieder van hen?
Daarin zit het conflict: in zowel de woorden als hun betekenis. En dan niet in de woorden en betekenis die de schrijver eraan geeft, maar die de personages eraan geven.
Connell Waldron: de betekenis van seks en relaties voor hem
Voordat Connell belangstelling krijgt voor Marianne, heeft hij ervaren dat seks en relaties een inbreuk betekenen op zijn privacy:
Hij had überhaupt nog maar een paar keer seks gehad, en altijd met meisjes die het na afloop aan de hele school vertelden. Later moest hij alles wat hij had gedaan in de kleedkamer terughoren: zijn fouten, en wat nog veel erger was, zijn hartverscheurende pogingen tot tederheid, allemaal grotesk nagespeeld.
— Rooney, Sally. Normale mensen (Dutch Edition) (pp. 20-21)
Dat contrasteert met wat hij met Marianne beleeft:
Met Marianne was het anders, alles was alleen tussen hen, zelfs de onhandige of lastige dingen. Bij haar kon hij alles doen of zeggen wat hij wilde en niemand zou er ooit iets over horen. Bij de gedachte alleen al werd hij duizelig, licht in het hoofd.
— Rooney, Sally. Normale mensen (Dutch Edition) (p. 21)
Hij ervaart bij Marianne wat hij graag wil ervaren, maar dat verwart hem juist, het voldoet niet aan hoe hij seks en relaties onbewust is gaan definiëren. Mede daardoor kan hij een tijdlang niet voor haar kiezen. Kan hij wat ze voor elkaar betekenen misschien beter een vriendschap noemen? Dit gaat om woordkeuze en de gevolgen van woordkeuze.
Hij gaat wel een relatie aan met een andere klasgenote, met Rachel, die wel aan zijn negatieve verwachtingen van een relatie voldoet.
In de loop van de roman krijgen voor Connell seks en relaties een andere betekenis en kan hij soms wel voor een relatie met Marianne kiezen. Daarin zit zowel de ontwikkeling van zijn narratief als de ontwikkeling van de roman.
Marianne Sheridan: de betekenis van seks en relaties voor haar
Voordat Marianne iets met Connell krijgt, is ze maagd en heeft ze geen relaties gehad. Maar ze heeft wel een relatie van dichtbij meegemaakt: die van haar ouders. Haar vader was gewelddadig tegen haar moeder. Na het overlijden van haar vader wordt Marianne mishandeld door haar broer en moeder. Dat is haar ervaring met intieme contacten.
In haar contact met Connell ervaart Marianne zowel liefde als afwijzing. Die afwijzing voelt soms vernederend, en die vernedering is iets wat voor haar vertrouwd voelt in een intiem contact.
Ook wanneer het uit is met Connell en ze met anderen een relatie aangaat, speelt vernedering een rol, dan in de vorm van BDSM. Als ze later terug bij Connell is, begint ze daarover:
Wil je me slaan? vraagt ze.
Heel even hoort ze niets, zelfs zijn adem niet.
Nee, zegt hij. Dat denk ik niet. Sorry.
— Rooney, Sally. Normale mensen (Dutch Edition)(pp. 181-182)
In de loop van de roman blijkt dat Marianne van Connell kan houden buiten een relatie om. Dat is niet zo heel gek, gezien de donkere betekenis die het begrip relatie voor haar heeft.